Geen twijfel over veiligheid met ons asbestattest

Dat elk huis ouder dan 2001 bij verkoop een asbestattest nodig heeft, komt niet uit de lucht vallen. Breek je asbesthoudende materialen af, dan zijn de gevolgen namelijk niet bepaald een feestje. Om de veiligheid van je toekomstige koper te garanderen, is het dus van levensbelang – en dat mag je letterlijk nemen – om een asbestattest aan te vragen.

Klanten die het nut van een asbestinventaris niet inzien, vertel ik altijd hetzelfde verhaal. Nu vind je het misschien vervelend dat je een asbestattest nodig hebt, maar stel je eens voor dat je aan de andere kant staat en van plan bent om een oud huis te renoveren. Dan wil je toch ook weten of jij en je helpers veilig zijn? Asbestattesten zijn niet bedoeld om verkopers te pesten, wel om de veiligheid en gezondheid te waarborgen. En dat vergeten mensen soms wel eens.

Ben Hendrickx – Asbestdeskundige LNV Immo Services

Wat houdt asbestinventarisatie in?

Met een niet-destructieve aanpak speurt onze asbestexpert naar aanwijzingen van asbest in je huis. Let wel, we kunnen alleen vaststellen wat we met onze ogen zien, zoals plafonds, muren en vloeren. Tijdens de asbestinventarisatie nemen we stalen van alle materialen die volgens het inspectieprotocol verplicht zijn of om twijfel bij bepaalde materialen uit te sluiten. Denk aan bezetting, leidingisolatie, roofing en meer. Alles wat verdacht lijkt, nemen we mee naar ons labo voor een grondige analyse. Binnen de waanzinnig snelle tijd van 48 uur ontvang je van ons een rapport waarin de materialen worden gelabeld als asbesthoudend of asbestveilig.

asbestos

Asbestinventarisatie – facts & figures

Het doel van asbestattesten is om al het asbest dat in Vlaamse gebouwen aanwezig is,
in kaart te brengen en tegen 2040 Vlaanderen volledig asbestvrij te maken.

  • Verkopers van gebouwen gebouwd voor 2001 zijn sinds november 2022 verplicht om een asbestinventarisatie aan te vragen
  • Tegen 2032 moet elke eigenaar van een gebouw ouder dan 2001 over een asbestattest beschikken
  • Verhuurders moeten een kopie van het asbestattest bezorgen aan hun huurders